Log ind
Feriehus på en vingård i Chianti
Blogindlæg fra den 06-06-2019

Chianti: Ferie på en vingård

Chianti ligger i hjertet af Toscana, mellem Firenze og Siena. Et blødt bølgende bakkelandskab, grønne skove, middelalderlige landsbyer og idylliske vingårde kendetegner denne region, der endnu ikke overrendes af turister. Som ordet antyder, har regionen lagt navn til den berømte, italienske vin, Chianti.

Allerede på etruskernes og de gamle romeres tid dyrkede man vin i området. Ud over en mangeårig tradition inden for vindyrkning kan Chianti-regionen også se tilbage på en lang kulturhistorie. Talrige borge, palazzi, kirker og klostre vidner i dag om regionens lange og begivenhedsrige historie, der særligt i middelalderen samt det 16. og 17. århundrede konstant var årsag til stridigheder mellem Firenze og Siena.

Chianti Classico-området

Efterhånden må mange af de vine, der fremstilles af druesorten sangiovese, i dag bruge betegnelsen Chianti. Således udgør det vinområde, som vel nok fremstiller Italiens mest kendte vin, omkring en tredjedel af hele Toscanas areal. Området strækker sig helt fra Pisa til søen Lago di Bolsena, men den "ægte" Chianti-vin produceres kun i det "ægte" Chianti-område, det vil sige det kuperede landskab syd for Firenze mellem Val di Pesa og Val d'Elsa mod vest samt Val d'Arno mod øst. Det er kun vine fra denne zone, der må markedsføres som DOC-vine med betegnelsen Chianti Classico og sætte den berømte sorte hane på flaskerne, den såkaldte Gallo Nero.

Apropos flasker: Traditionelt fyldes Chianti'en i en såkaldt Fiasco, en lille, rund og tyk flaske, der sælges i et svøb af strå. Flaskesvøbet er et levn fra middelalderen, hvor flaskerne stadig var meget tynde og derfor skulle beskyttes ekstra godt under transporten. I dag sælges Chianti'en dog også i almindelige vinflasker, og derfor kan I selv vælge, om gaven, som I ønsker at tage med tilbage til de kære derhjemme, skal være en Chianti i en stilægte Fiasco eller i en mere praktisk Bordeaux-flaske.

Sensommeren og efteråret er i øvrigt lig med vindruehøst i Chianti. Mange steder finder der større og mindre vinfester sted. Ved disse festlige lejligheder præsenteres den aktuelle årgang, og der er mulighed for at smage på diverse vine. Deltag i festlighederne og mærk den ægte, italienske livsglæde.

 

Udflugter på Via Chiantignana

Via Chiantignana, regionens vinrute (SS 222), der går fra Firenze i nord til Siena i syd, kan anbefales til dem, der gerne vil opleve så meget som muligt under ferien i Chianti. Undervejs støder I på hyggelige bjergbyer, borge, der hæver sig højt på de små bjerge, samt smukke oliven- og cypresplantager. Og indimellem indbyder de mange store og små vingårde til spændende besøg. Mange vinbønder viser gerne rundt på deres gård og byder på en lille prøvesmagning. Naturligvis kan I også købe en flaske eller to med hos bonden, som helt sikkert sælger ud af sin vin direkte fremme på stedet, vendita diretta, som italienerne kalder det (direkte salg). Den eneste måde, som I kan komme endnu tættere på alt, hvad der har med fremstillingen af vin at gøre, er ved at leje en vingård som feriebolig. Det kan I læse mere om i et af afsnittene længere nede. 

Under jeres udflugt langs Via Chiantignana bør I også gøre holdt i de små byer Greve og Radda. Hvert år i midten af september er Greve vært for regionens største vinfest, der afholdes på Piazza Matteoti. Men denne by med rødder helt tilbage til middelalderen er også meget seværdig uden for høsttiden. Slentr en tur igennem byen, der lokker med smukke arkader, snoede gader og stræder samt små, spændende butikker. Og mens I er her, bør I også tage et smut over til den lille landsby Montefioralle, der i begyndelsen ikke var andet end en borg fra det 11. århundrede. Landsbyen, der har en malerisk beliggenhed højt oppe på et bakkedrag og derfor også byder på en fantastisk panoramaudsigt over Chianti-landskabet, nås via en smal og stejl vej.

I omegnen af Radda findes den mest berømte og bedste jord til dyrkning af Chiantis druer. Nogle af de vingårde, der ligger her, kan se tilbage på en over 1.000 år gammel historie og er dermed også et ægte symbol på den store kulturelle betydning, som vinfremstillingen har i Chianti. På skråningerne rundt om Radda gror druerne til nogle af de mest eksklusive vine, som I enten kan købe og smage på direkte ved producenterne eller i vinhandlerne inde i byen.

 

Ferieboligophold på en vingård

Den mest autentiske måde at tilbringe ferien i Chianti på er naturligvis ved at bo på en vingård. Se hvordan vinen fremstilles og køb et par flasker med hjem fra gårdbutikken. Mange udlejere byder desuden deres feriegæster på prøvesmagninger og giver gerne mange interessante informationer omkring fremstillingen af vin. Mere end 70 af de feriehuse og -lejligheder, som atraveo tilbyder i Chianti, ligger enten direkte på en vingård eller lige i nærheden af en.

Men vores sortiment omfatter også mange andre dejlige landejendomme, eller rusticoer, som italienerne kalder dem, hvor der ikke fremstilles vin, men i stedet avles oliven eller andre grønsager. Udvalget er stort og spænder lige fra små ferielejligheder i tidligere landejendomme - perfekte til den lille familie eller et par - til hele ejendomme med plads til den større rejsegruppe eller flere familier, der ønsker at holde ferie sammen. De fleste rusticoer byder tilmed på rigtig mange gode faciliteter, der i de fleste tilfælde også omfatter en egen pool.